Stadswandeling over de ondergrond van Rotterdam

Organisator
Gemeente Rotterdam
Plaats
Rotterdam
Expeditie soort
Veldwerk
Doelgroep
Voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 3)

Rotterdam wordt steeds drukker. Om de stad aantrekkelijk te houden moeten we daarom efficiënt met onze boven- en ondergrondse ruimte omgaan. We gebruiken de ondergrond in onze binnenstad daarom niet alleen als fundament voor onze wolkenkrabbers, maar we gebruiken deze ook om in te reizen met metro en trein, om onze auto in te parkeren en om in te gaan winkelen. Om droge voeten te kunnen houden hebben we op diepte waterbergingen aangelegd en ook een gedeelte van onze duurzame energie komt uit de ondergrond. 

Een enorme uitdaging om al die gewenste  functies zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met bijvoorbeeld archeologische vondsten in de binnenstad en wordt het gebied doorkruist door kabels, leidingen en buizen.
Dergelijke zorgvuldige afstemming vereist zowel kennis over alle technische aspecten van de ondergrond als ook bekendheid met grootstedelijke problematiek en bestuurlijke processen.  Daarom beschikt Gemeente Rotterdam over een eigen ingenieursbureau en over een archeologische dienst. De begeleiders van deze wandeling door het centrum van de stad zijn daar als ondergrondspecialisten werkzaam.

Tijdens de wandeling krijgen de leerlingen inzage in de opbouw van de ondergrond van Rotterdam, zien ze welke veranderingen daarin over de jaren hebben plaatsgevonden en maken ze kennis met de manier waarop informatie over de ondergrond  door het Ingenieursbureau  wordt verwerkt in kaarten, GIS en 3D modellen
 

Locatie: Centrum van Rotterdam  
Duur: 3 uur
Maximale groepsgrootte: 35 leerlingen - Minimaal 2 en liefst 3 begeleiders bij de groep