NAP Monument

NAP Monument

Geplaatst op 30 april 2013

Leerlingen van het 2-havo van het Bernard Nieuwentijt College uit Monnickendam gingen tijdens de GeoWeek op expeditie naar het bezoekerscentrum rondom het NAP, in het stadhuis van Amsterdam. Het NAP (Normaal Amsterdams Peil) is een uit de 17e eeuw stammend referentievlak, waarmee hoogtes in heel Nederland aan elkaar gerelateerd kunnen worden.

De leerlingen kregen een korte uitleg over het ontstaan en de toepassing van het NAP, en gingen daarna met een reeks opdrachten op onderzoek uit in het bezoekerscentrum. Bij het beantwoorden van de vragen kwamen ze van alles te weten over de geschiedenis van het NAP, de gebruikte technieken, en net nut ervan.
Tot slot gingen de leerlingen naar buiten een kort veldwerk in de omgeving. Daarbij gingen ze zelf de grondwaterstanden meten in 6 peilbuizen rond de Stopera. Met behulp van het NAP konden de waterstanden met elkaar vergeleken worden, en zo werd duidelijk hoe de grondwaterstand binnen Amsterdam verschilt.
Ook buiten de GeoWeek zijn schoolklassen welkom in het bezoekerscentrum van het NAP, kijk op normaalamsterdamspeil.nl voor meer informatie.