Op excursie bij Utrechtse Biowasmachine

Op excursie bij Utrechtse Biowasmachine

Geplaatst op 2 mei 2013

Tijdens een excursie voor het vak aardrijkskunde kreeg twee atheneum van het Comenius College uit Hilversum les van werknemers van Rijkswaterstaat leefomgeving Bodem+ en Gemeente Utrecht over de Biowasmachine. Deze Utrechtse uitvinding is een ingenieus systeem dat wordt ingezet bij de grootschalige bodemsanering in het kader van de herinrichting van het Utrechtse stations- en centrumgebied.

De Biowasmachine maakt een einde aan de gefragmenteerde schoonmaak van de bodem, waarbij elke bouwplaats afzonderlijk wordt gesaneerd. De combinatie met warmte-koude opslag geeft gehoor aan het streven van de Gemeente Utrecht om CO2-neutraal te zijn.

De machine zorgt voor de ondergrondse verspreiding van vervuild grondwater, zodat het zich mengt met van nature aanwezige bacteriën die de verontreiniging vervolgens afbreken. De bacteriën worden extra gestimuleerd door nutriënten toe te voegen en de watertemperatuur omhoog te brengen. De warmte komt weer van pas bij warmte-koude opslag. Dit is een duurzame manier om gebouwen ofwel te koelen met koel grondwater of te verwarmen met warm grondwater.

De leerlingen werden ontvangen in een ‘ondergrondse’ vergaderzaal in een werfkelder aan de Oudegracht. Ze waren vooral benieuwd wat ze zich bij de ‘wasmachine’ moesten voorstellen en zongen heel toepasselijk “kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de wasmachine”. Want net zoals een wasmachine vuile kleding met sop door elkaar mengt, doet de Biowasmachine dat met bodemverontreiniging en de juiste bacteriën. De leerlingen hebben met speciale apparatuur de kwaliteit van het grondwater getest. Daarvoor pompten ze eerst water uit de bodem op.

De aardrijkskunde-expeditie is onderdeel van de Geoweek: een jaarlijks terugkerend evenement waarbij basis- en middelbare schoolklassen uit heel het land in contact komen met het werkveld van geografen. Het in Utrecht gevestigde Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) verzorgt de organisatie. De GeoWeek 2013 staat in het teken van de bodem-, water- en geotechnieksector. Aanleiding is een tekort aan geografisch onderlegde technici. Ruim 3200 leerlingen uit meer dan 120 klassen nemen deel aan een expeditie die bij hen het enthousiasme voor geografische beroepen moet aanwakkeren.

De Utrechtse Biowasmachine is het Nederlandse aandeel in het Europese project CityChlor waarin de kwaliteit van bodem en grondwater centraal staat.

Door: Vera Cortenraede