Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe

Geplaatst op 30 april 2013

Zestien leerlingen stormen de zaal binnen, gaan direct achter de opgestelde computers zitten en beginnen als een razende te klikken. Groep 7- 8 van KSBO De Vorm uit Apeldoorn is vandaag op GeoWeek- expeditie bij het waterschap Vallei en Veluwe.

In de bodem-, water- en geotechnieksector is behoefte aan technisch geschoolde geografen. Meer leerlingen moeten op jongere leeftijd al in aanraking komen met de goede en leuke toekomstmogelijkheden van het geotechnisch werkveld, aldus het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Daarom gaan deze week ruim 3200 leerlingen uit het hele land op expeditie bij geografische bedrijven en instellingen.

Bij het waterschap Vallei en Veluwe leren de leerlingen van de GeoProfs Reinart Koops en Alexander Hornstra over hoe het waterschap digitale kaarten gebruikt. Na een korte uitleg over geo-informatie en het programma GeoWeb gaan de leerlingen zelf aan de slag. De casus is een gesprongen rioolleiding. De leerlingen moeten het waterschap van nuttige informatie voorzien, want dat zo’n riool erg stinkt hebben ze afgelopen week op de afvalwaterzuiveringsinstallatie zelf ervaren. De jongens en meisjes gaan hard aan de slag en hebben de oplossing al snel gevonden. Het is leuk te zien dat sommigen helemaal opgaan in de digitale kaart die ze moeten maken.

Tot slot lopen de leerlingen langs de werkplek van de afdeling geo-informatie. Hopelijk hebben de leerlingen een idee gekregen van wat je met geografie kan en waar ze later zouden kunnen gaan werken. Ik vraag een leerling of hij dit later als beroep zou kunnen doen. Zijn antwoord: “ik wilde liever een technisch beroep, maar nu lijkt me dit ook wel leuk”. Al met al een geslaagde ochtend!