5.609 stappen door het centrum van Amsterdam

5.609 stappen door het centrum van Amsterdam

Geplaatst op 23 mei 2017

Reinder Storm heeft namens de Bijzondere Collecties van de UvA gedurende de hele week expedities door het centrum van Amsterdam aangeboden. De expeditie van het Driestar College Leiden kreeg zelfs het label 'VIP-expeditie' en werd gekleurd door het bezoek van rapper Massih Hutak. 

 

Net als vorig jaar kon onder begeleiding van de Bijzondere Collecties van de UvA een wandeling worden gemaakt door de binnenstad van Amsterdam. Vooraf werd iets verteld over Amsterdam als centrum van productie van kaarten en atlassen in de 17de eeuw. Vervolgens werd een wandeling gemaakt door de binnenstad, waarbij de oriëntatie gebeurt aan de hand van een kaart uit ca. 1730. Wie goed oplet ziet zodoende wat er in de loop der eeuwen is veranderd – maar ook wat er nog steeds allemaal uit vroeger tijd in dat deel van de hoofdstad bewaard is gebleven. Aldus maken de leerlingen een denkbeeldige wandeling door de tijd. 

De scholen die zich hadden aangemeld deden dat deels voor de tweede keer: ook vorig jaar is deze ‘reis door de tijd’ met succes aangeboden. Het KNAG merkte onze wandeling aan als VIP-expeditie. Mede daarom werden we eenmalig vereerd met een bezoek van rapper Massih Hutak. Ook hij was geïnspireerd en vereeuwigde de tijdreis met een heuse rap. Bekijk de rap hier! Uiteraard was er aansluitend gelegenheid tot samen selfies maken en handtekeningen scoren.

De kinderen lopen braaf mee, letten niet allemaal even goed op en verrassen de begeleiders soms met hun uitspraken. Constante is dat ze bijna allemaal bijna altijd moe zijn en honger hebben. Voor sommigen was deze Geoweek-excursie de allereerste kennismaking met de hoofdstad. Of het een succes was …? In geen geval. De voorkeur ging duidelijk uit naar de eigen woonplaats, nl. Katwijk. Van een ander leerde ik dat er voor geluk maar twee ingrediënten nodig zijn: vrienden en basketbal. De meesten waren in elk geval beleefd genoeg om na afloop te zeggen dat ze het leerzaam, interessant of boeiend vonden – en zelfs leuk.

Je hoort wel eens zeggen dat kaarten steeds minder worden gebruikt en dat we allemaal voor informatie over locatie, reizen en verplaatsen op onze telefoon kijken. Dat is natuurlijk waar, maar er zijn – zeker in het centrum van Amsterdam – heel veel mensen die zich aan de hand van een kaart oriënteren. De leerlingen werd gevraagd hierop te letten en ze te tellen. Het maximum staat op meer dan 20 in een uurtje tijd. De wandeling zelf beslaat ruim 5.600 stappen. Geen wonder dat die kinderen zo moe zijn!

Auteur: Reinder Storm

 

Massih's rap:

Reizend door de tijd, terwijl ik door mijn stad loop
Daar waar munten werden geslagen, staat nu een bioscoop
Kaarten werden gemaakt, veranderd en verscheurd
Reinder vertelde ons wat er allemaal is gebeurd

Rembrandt liet de staalmeesters schijnen
In dezelfde straat staat het label van Ronnie Flex en Lil' Kleine
Oude en nieuwe kunstenaars lieten zich hier inspireren 
Maak van de stopera een raphuis, laten we dat proberen

Verandering, vernieuwing, ik herken het niet langer terug
Wij noemen het nu Damsko, het heette eigenlijk Amstellebrug
Hier verdwaalde ik als kind en haalde ik kattekwaad uit
Ik ben hier niet geboren maar Amsterdam is mijn thuis

En straks als het tij is gekanteld
Lopen over honderd jaar mensen waar wij hebben gewandeld
Over de grachten, de steegjes en ze zullen kijken
hier waren de strijders van het Driestar College Leiden