Landmeten: vroeger en modern

Landmeten: vroeger en modern

Geplaatst op 1 juni 2017

De gemeente maakt een kaart binnen de gemeentelijke grenzen. Dit is een gedetailleerde, nauwkeurige kaart. Vroeger ging het meten en karteren op een andere manier dan tegenwoordig. Een brugklas van RKSG Thamen uit Uithoorn en een brugklas van het Driestar College Leiden gingen bij de Gemeente Amstelveen kennismaken met verschillende manieren van landmeten.

Na een korte gezamenlijke presentatie in de raadzaal werd de klas opgedeeld in vijf groepjes. Drie groepjes gingen buiten aan de slag. Een groepje meet met de voetmaat-loodlijn methode. Een traditionele manier van landmeten met een pentagonprisma, jalons en een meetband. Hiermee kost het nog best wat tijd om een boom te meten. Meten met een GPS gaat een stuk sneller. “Heb ik hem nu al gemeten?” vraagt een leerling die hiervoor met de meetband aan de slag is geweest. Het laatste groepje buiten meet met de tachymeter.

Binnen kijkt een groepje naar 3D-luchtfoto’s via het fotogrammetrisch systeem. Hiermee kan snel worden gekarteerd, zonder naar buiten te hoeven. Alleen de nauwkeurigheid is wel afhankelijk van de kwaliteit van de luchtfoto. Goede luchtfoto’s zijn niet vanzelfsprekend voor een gemeente die naast Schiphol ligt. De foto’s van Uithoorn hebben we ook ter beschikking, waardoor de school van bovenaf in 3D bekeken kan worden.

Het laatste groepje krijg een demo van Kijk op Amstelland, afgekort KoA. Dit is een digitale atlas, die binnen de gemeente wordt gebruikt. Leerlingen zien toepassingen van de kaart die gemeten wordt. Daarnaast is binnen KoA nog veel meer informatie beschikbaar, denk aan luchtfoto’s, kadastrale gegevens en infrastructuur.

De groepjes worden afgewisseld, zodat iedereen met twee of drie methoden kennis heeft gemaakt. Na wat limonade en koek, eindigt het programma weer met een gezamenlijke presentatie. De verschillende meetmethoden worden naast elkaar gezet en de voor- en nadelen hiervan worden besproken. Leerlingen vonden het leuk. Met name het zelf buiten meten en de 3D-luchtfoto’s.